Motociclistii mai vechi sigur suspina nostalgic dupa “Regina Soselelor” – Jawa 350. La acea perioada cu un motor in 2 timpi, este una dintre motocicletele care au marcat perioada comunista. Nu era curte in care sa nu gasesti un IJ, un MZ, o Jawa, un Dnepr! Cum ar fi ca ogarul cehesc Jawa 350 sa revina pe piata? Chiar se petrece!

Cehii sunt gata sa lanseze o noua motocicleta cu aer vintage care sa ne aminteasca de celebra motocicleta a anilor ’60! De data asta nu vor mai fi doi clindrii in 2 timpi care sa te umple de miros de benzina nearsa si de ulei pe bascheti, chiar daca si modelul asta se comercializeaza in parti ale lumii unde normele de poluare nu exista. Noua Jawa 350 va purtea cu mandrie un monocilindru de 400cc in 4 timpi denumit cu mandrie “350 OHC” – de la “overhead cam”. Motorul va fi o copie facuta de chinezii meticulosi si cu ochi mici care au luat drept model motorul de pe Honda XR 400. Cei de la Australian Motorcycle News spun ca ar fi chiar mai puternic decat originalul care scotea o nori intregi de fum. 27 de cai fata de 22 ai batranei fumegatoare. Mai mult, va avea si injectie – deci nu mai canta nimeni la jiglere!

Pe mine m-a dat pe spate vestea ca noua Jawa 350 va avea ABS. ABS, frate! Pe Jawa! (asta pentru ca ne obliga si Uniunea Europeana)

Transmisia cu 5 trepte e pregatita, fata de cele 4 ale clasicei si starter electric in detrimentul kickstartului care iti uza prematur genunchii.

Pretul este estimat in jurul sumei de 3800 de euro.

Si baietii de la Jawa nu se opresc aici. Spun ei ca vor scoate la iveala si un motor de 600 cc. 660 cc mai exact! Jawa 660 Vintage se va numi pe Certificatul de Nastere. Precum cred ca deja ai ghicit: un motor 660 conceput de Minarelli, racit cu lichid si monocilindric pe care-l gasim pe Yamaha XT660. Pretul? Pe la 6800 de euro!

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.